Menu Szarlotta – Karta dań

Przystawki

  • Tatar wołowy 42

    czerwona cebula, ogórek konserwowy, majonez kaparowy, żel z żółtka, olej z pieczonego czosnku, pieczony parmezan

bezg
  • Pyra z gzikiem 29

    palony ziemniak hasselback, twaróg, cebula, majonez szczypiorkowy

Sałatki

  • Sałatka Cezar 42

    kurczak w panko, sałata rzymska, pomidorki koktajlowe, ser bursztyn, chrupiący boczek, grzanki, sos cezar

  • Sałatka z kaczką dojrzewającą i chrustem z kaczki 45

    sałata rzymska, piklowane winogrono, piklowany seler naciowy, winegret cytrusowy

lac2
  • Sałatka z falafelem z ciecierzycy i groszku 39

    sałata rzymska, pomidorki koktajlowe, ogórek zielony, piklowany seler naciowy, winegret cytrusowy

Zupy

  • Rosół domowy 21,9

    lane kluseczki, marchewka, pietruszka

lac2
  • Krem z czosnku 19,9

    konfitowany czosnek, śmietanka, grzanki z serem dojrzewającym

Danie główne

  • Kaczka po poznańsku 61

    pyzy drożdżowe, kapusta modra po poznańsku, sos na bazie demi glace

  • Schab z gnatem 49

    schab z kością, puree ziemniaczane z olejem porowym, marynowany ogórek, śmietana koperkowa, puree z cebuli czerwonej, jus

bezg
  • Zielony dorsz 66

    polędwica z dorsza, deptany groszek z serem gorgonzola i miętą, kapusta biała, majonez cytrynowy, posypka z chrupiącego boczku, prażona cebula, piklowana cytryna

  • Poznańskie Bao 42

    pyzy drożdżowe, szarpana pierś z kaczki, piklowana kapusta modra, puree z moreli, demi glace

  • Polski Burger 46

    bułka maślana, schab w panko, ogórek kiszony, coleslaw z kapusty modrej, majonez chrzanowy, podajemy z ziemniakami opiekanymi w ziołach i czosnku

  • Burger z grillowaną cukinią 44

    bułka maślana, grillowana cukinia, ser kozi pleśniowy, krem balsamiczny, sałata rzymska, piklowana czerwona cebula, majonez chimichurri, podawany z ziemniakami opiekanymi w ziołach i czosnku

  • Pieczony kalafior 43

    pieczony kalafior w emulsji cytrynowej, hummus, chimichurri z miętą

bezg
lac2
  • Polik wołowy długo duszony 66

    tarta porowo-ziemniaczana, smażona sałata rzymska, dressing cytrusowy, coulis śliwka-amaretto, jus
    SPECJALNOŚĆ SZARLOTTY

bezg
  • Pieczone udko z kurczaka 44

    purre marchewkowo batatowe, jus ze śmietanką, deptany groszek z serem gorgonzolą i miętą

bezg

Pierogi z własnej pracowni

  • Pierogi z szarpaną kaczką i kapustą modrą 44

    udko kacze konfit, mascarpone, wytrawna wiśnia w czerwonym winie z demi glace
    SPECJALNOŚĆ SZARLOTTY

  • Pierogi z kuskusem i warzywami 39

    kuskus, warzywa okopowe, pestki słonecznika, zielone pesto

Makarony

  • Tagliatelle krewetki i bisque 52

    pomidory pelatti, masło, wino białe, czosnek, pietruszka, ser bursztyn, piklowana cytryna

  • Taglialtelle puttanesca 42

    sofrito, czosnek, oliwki czarne, kapary, cebula, wino czerwone, ser bursztyn

Dla najmłodszych

  • Naleśniki z serkiem waniliowym i owocami 3 szt. 29
  • Panierowane fileciki z kurczaka z puree i marchewką 32
  • Makaron z sosem pomidorowym 29

Desery

  • Szarlotka na ciepło 22,9

    z kulką lodów rzemieślniczych i bitą śmietaną

  • Napoleonka 22,9

    chrupiące ciasto, krem budyniowy

  • Puchar lodów 23,9

    3 kulki lodów rzemieślniczych, bita śmietana, owoce